ASKO er blant de første bedriftene som så potensialet i solenergi. I 2014 kjørte ASKO Vestby sitt første prosjekt sammen med FUSen. Siden den gang har vi levert på flere av deres prosjekter. Denne gang på Kalbakken.

I denne videoen forteller ASKO om hvorfor de valgte solceller da de renoverte en fasade fra 60-tallet. 

 

– Dette prosjektet er rundt 700 panel som er montert på vegg. Det gir oss omtrent 200.000 kilowattimer i året. Det er lite i forhold til det vi har på taket, men de utfyller hverandre, sier Aleksander Jørgenrud, økonomisjef i ASKO Norge.

Han forteller solcellepanelene har en stor verdi for bedriften og nærmiljøet. 

– Det er et bra tiltak både for det visuelle og miljøet. Nå er det også sånn at det blir et økonomisk bra tiltak, sier han.

Les også: På Alna Senter er solceller en no-brainer

Får drivstoff fra tak og fasade

Som solpionér så ASKO potensialet i å kombinere solenergi med ny teknologi. Distributøren har rundt 700 lastebiler på norske veier hver dag. Mange av dem er elektriske lastebiler. 

– Nå får vi drivstoff til el-lastebilene våre fra tak og fasade, lokalt. Det blir veldig spennende å se hvor langt vi kan komme med solceller som drivstoff til distribusjon i Norge, sier økonomisjefen. 

Produserer mer ren energi enn de forbruker

Ren energi er viktig for ASKO. Bedriften benytter seg også av vindkraft i energimiksen. I tillegg vurderer de ulike rene energikilder for transport.

– For oss handler det om å ta ansvar for de kommende generasjonene, sier Tore Bekken, administrerende direktør i Asko Norge.

Bedriften har nå satt seg et ambisiøst mål for fremtiden. Innen utgangen av 2026 skal all deres transport være nullutslipp. Historien viser at ASKO kan oppnå mye på kort tid. 

– Solenergi står nå for en stor del av energiforbruket i ASKO, og vi er stolte av at vi nå produserer mer ren energi enn vi forbruker, sier han, og legger til:

– Jeg mener at solenergi er undervurdert. Både vi og andre bedrifter kan benytte det mer enn vi har gjort. 

– Ikke noe å vente med

Både økonomisjefen og administrerende direktør forteller at de er fornøyde med å ha FUSen som samarbeidspartner på veien mot en grønnere fremtid.

– FUSen har levert på dette prosjektet og for flere av våre søsterselskap. De har levert til avtalt pris og avtalt tid, og har vært en flink, seriøs samarbeidspartner. Resultatet er jeg kjempefornøyd med, sier økonomisjef Jørgenrud.

Les også: Produserer mer strøm med solceller som smelter snø

Administrerende direktør maner andre bedrifter til å følge i deres fotspor.

– Det er ikke noe å vente med, det er bare å starte. Ikke gjør det vanskelig, gå rett på det som dere kan gjøre noe med.