FUSen har levert et stort solcelleanlegg til Skagerak Arena med skrå tak. Dette er hjemmebanen til Odd Ballklubb. En arena som er svært gjenkjennelig med til sammen 4 500 kvadratmeter med solceller.

 

Odd Ballklubb er stolte av å kalle seg Norges mest miljøvennlige klubb. Og vi er stolte av å være med på reisen.

Anlegget på Skagerak Arena sto klart i 2019 og produserer strøm tilsvarende det 35 eneboliger forbruker årlig. Eller hva 100 eneboliger med solceller på taket hadde produsert i løpet av ett år. Intet mindre enn 650 000 kilowatttimer i året.

Les også: Produserer mer strøm med solceller som smelter snø

Utnytter det store taket til fulle

Skrå tak vendt mot sør gir de beste produksjonsforholdene for sol i Norge. Noe Skagerak Arena har fått fullt utbytte av. Anlegget har en installert effekt 800 kWp på tak og 16 kWp på fasade og er koblet til ett av Norges største batterier.

Alt for å kunne utnytte overskuddsenergien fra arenaen best mulig. Batteriene kan blant annet holde flombelysningen i gang i 2 ganger 45 minutter. Det var Odds daglige leder Einar Håndlykken, som fikk idéen i sin tid.

Les også: Hvilke typer solceller passer for meg?

– Taket lå jo der. Det må kunne brukes til noe, tenkte jeg. Jeg håper dette kan inspirere andre fotballklubber. Lærdommene vil være nyttige for alle med store tak og de som skal utvikle energisystemet vårt, sa Håndlykken til Enova da anlegget ble tatt i bruk

Produserer 650 000 kwh årlig

Strømnettet dimensjoneres normalt for de tidspunktene hvor belastningen er størst. Hensikten med anlegget på Skagerak Arena er å utnytte den ekstra energien de får gjennom solcellene på best mulig vis.

Energien fra sola bidrar til at effekttoppene jevnes ut når kamplysene settes på, altså når forbruket på arenaen blir stort. Da kan investeringene i nett bli rimeligere.

Les også: På Alna Senter er solceller en no-brainer

Guiden for deg som vurderer solceller til næringsbygget.