Har du en drøm om å produsere egen, ren energi? Har du eller din bedrift tilgang på store ubenyttede takarealer?

Gjør noe med det da. Skaff deg solceller.

Solcelleanlegg er et miljøtiltak som krever lite og som varer lenge.

Tak er ofte ubenyttede arealer på bygg. Spesielt på store bygninger er det mye ubrukt potensiell solenergi. Dersom det er et flatt tak er det vanlig med et flytende aerodynamisk anlegg som ikke perforerer takduken. Anlegget lager et bølgeformet mønster på taket med paneler tiltet mot hverandre. På denne måten blir det et undertrykk under panelene slik at de trekkes mot taket og ikke blåses av. På skrått tak og fasader er det vanlig å montere skinner, så montere paneler på disse skinnene. Man bruker forskjellig underlag på skinnene på taket avhengig av takets ytterste lag. Uavhengig av hva slags tak det er skal ikke solceller redusere levetiden til taket eller til bygget.

Les mer: Alt du trenger vite om solcellepaneler og solenergi for næringsbygg og offentlige bygg 

Solcellepaneler på taket i Kjerulfsgate i Lillestrøm

 

Elektriske komponenter er ofte litt skjøre. Mobiltelefoner byttes annen hvert år. På solcelleanlegg er det vekselretteren, eller inverteren som er det største elektriske utstyret. Og det er også disse som antagelig slutter å virke først. Men man kan forvente at de lever i 10-15 år før man trenger å gjøre noe med dem.

For å forklare veldig kort hvordan solstrømmen kommer ut til kaffetrakteren begynner jeg på taket. Her blir panelene koblet i serier, så inn i en inverter. Strømmen blir gjort om fra likestrøm til vekselstrøm. Fra inverteren går det inn i byggets hovedtavle. Strømmen går korteste vei, så solenergien vil først bli brukt i huset og dersom det er overkudd blir solstrømmen sendt ut på nettet og til naboen. Du kan følge med på hvor mye strøm som blir produsert, men det beste er at man ser at strømregninga blir redusert.

Installasjon av solceller bør være problemfritt for dem som eier bygget. Med litt planlegging kan du få det anlegget du ønsker. Dette er forhold du må ta i betraktning:

  • Byggets levetid
  • Takets konstruksjon
  • Elektrisk og mekaniks design
  • Forventninger til strømproduksjon
  • Skyggeproblematikk fra tak og omgivelser
  • Muligheter for å produsere nok strøm og analysere produksjonen

Det er viktig å velge enkle og riktige løsninger. På denne måten kan man få et solcelleanlegg som har høy produksjon og man får en kortere monteringstid. Som for prosjekter flest er en god planleggingsprosess viktig for totalkostnaden til prosjektet.

For å være sikker på at solenergianlegget produserer det man forventer må man følge med på produksjonen og forbruket. Solcellepanelene vasker seg selv, det vil si at støv, blader og fugleskitt skal vaskes bort av regnet. Dersom det ligger en død fugl eller en papplate på et panel må man opp på taket for å fjerne dette. Et solcellepanel består normalt av 60 solceller som er seriekoblet, så dersom det er skygge i et lite hjørne påvirker det virkningsgraden til hele panelet. Og siden panelene på taket også er seriekoblet, vil denne lille skyggen påvirke hele serien med paneler. Så det er lurt å ta noen inspeksjonsrunder på taket, gjerne minst én gang i året. Eller, la oss kalle det beundringsrunder. Fordi det er beundringsverdig å se utover et stort tak og tenke at disse blå diamantene produserer strøm til ditt bygg.

Ta deg en kopp kaffe mens vi bygger solcelleanlegget dittDu tenker kanskje at dette er et ambisiøst prosjekt? Det er ambisiøst i form av at du tar et stort miljøansvar. Det er en investering du kan være stolt av i mange år fremover. Med god planlegging får du egenprodusert energi i løpet av kort tid og som varer livet ut. Vedlikehold og etterarbeid er minimalt. Et større solcelleanlegg kan bli planlagt på noen få måneder og bygget på noen uker. I tillegg kommer den elektriske installasjonen som varierer fra bygg til bygg. Om bare noen måneder frem i tid kan du trakte kaffe hjemme hos deg selv eller på ditt kontor med energi direkte fra sola!

 

Du kan forvente at anlegget forsetter å produsere rikelig med strøm i mange tiår. Et solcelleanlegg er en enkel og rask miljøinvestering som varer lenge.

 

  Last ned gratis sjekkliste:
Hva bør du tenke på når du skal
investere i et solcelleanlegg til næringsbygg?