Den største brannen i Norge på et bygg med solceller skjedde i april 2017 hos ASKO Øst i Vestby. Solcellepanelene påvirket ikke brannforløpet, utover det at også solcellepanelene brant ned.
Denne brannen viser hvordan en rekke omstendigheter fører til at bygget til slutt brenner helt ned. Brannen starter i en truck i et fryselager. Trucken står ved siden av 12 meter høye reoler med mat og innpakninger med mye brann-energi, som tar fyr.
Brannvesenet hadde en stor utfordring i å komme til for slukking, basert på risikoen for nedfall fra reolene. Kort etter at man startet arbeidet og slukkingen, så viste analysen av situasjonen at takbrannen var den klart høyeste risikoen. Innsatsen ble innrettet deretter. Innsatsen med slukking måtte strekke seg over 7 døgn.
Taket består av brennbar isolasjon som etter hvert tar fyr, og sprer seg gjennom taket. Bildet i NRK artikkelen viser brannen kort tid, sannsynligvis innenfor en time, etter at den startet i trucken.
I Tyskland har man lang erfaring med solcelleanlegg. Som en del av denne erfaringen så har Fraunhofer-Institut (www.fraunhofer.de) og samarbeidspartnere gått gjennom tilgjengelige data på branner hvor brannobjektene også har hatt solcelleanlegg.
Det ble undersøkt branner i en 20 års periode (1995 til 2012) på bygninger med solcelleanlegg. På slutten av perioden var det cirka 1,3 millioner solcelleanlegg installert. Fraunhofer fant 399 hendelser knyttet til brann på bygninger med solcelleanlegg (Fraunhofer rapport om solceller og brann).
Hendelsene ble delt i to kategorier:
Årlig risiko for brann hvor solcelleanlegget er årsaken (i Tyskland for perioden 1995-2012) ble beregnet til 30*10-6 eller 0,003%.
Årsaken til brannene som oppstod som følge av solcelleanlegget, var i de fleste tilfeller kvalitetsmangler på solcellepanelene eller DC-invertere (35%), monteringsfeil (37%), eller mangelfull planlegging/prosjektering (18%). Det er viktig å merke seg at komponenter og metoder stadig utvikler og forbedrer seg.
Brannegenskapene bestemmes av hvilke materialer som inngår i solcellepaneler og hvordan de er sammensatt. Solcellepaneler og stativene er i hovedsak laget av silisium, glass og aluminium, som er ubrennbare materialer ved vanlige temperaturer.
De forskjellige komponentene til en solcellemodul er likevel brennbare på grunn av deres andel av polymermaterialer. Dette finnes blant annet i plastfolier / plastlamineringer, diverse klebestoffer (lim) og tettematerialer, koblingsbokser og kabler.
Andelen av polymerer tilsvarer ca. 600 - 1200 g/m2. Type og mengde av de polymere komponentene og måten disse er innebygd i eller på modulene har betydning for brannegenskapene til solcellemodulene.
Med hensyn til brannprøver som er gjennomført under kontrollerte forhold kan man overordnet si (Se bl.a. i Fraunhofer rapporten):
Som man kan se av andelen polymerer, inneholder ett solcellepanel en veldig begrenset mengde med brennbare stoffer. I de fleste tilfeller er det derfor ikke nødvendig å beskytte bygningen mot brennbart nedfall fra solcellene. Hvis det er fare for at solcellepanelene skal falle ned over innsatsmannskaper (for eksempel i en fasadebrann) kan det bli nødvendig å sperre av området. Brannrådgivere kan være til god hjelp i tvilstilfeller. Hvis det blir varmt nok så vil solcellepanelene smelte ned og/eller brenne opp sammen med bygningen.
Sikkerhetstiltak for å hjelpe brannvesenet i en brannsituasjon er viktige. Tilrettelegging av slike tiltak er bl.a. beskrevet i NEK 400:2022. Eksempel på tiltak er at ikke hele taket dekkes med solcellepaneler slik at brannvesenet har innsatspunkter hvor de kan ta seg inn i bygget. Alle som skal montere solcellepaneler er pålagt å sette seg inn i NEK 400.
Les mer om drift og vedlikehold av solenergi anlegg
Solenergianlegg som er godt prosjektert, bruker gode komponenter, er bygget av fagfolk, og har fått riktig ettersyn er ikke noe man skal behøve å bekymre seg for. Samtidig må man være oppmerksom på risikofaktorene. All teknologi og alle elektriske anlegg har en viss risiko. En av de vanligste årsaker til brann, i følge statistikk for brannårsaker i Norge, er feil i elektriske anlegg. Disse brannene har gjerne sammenheng med feil ved installasjon, mangelfullt vedlikehold, manglende oppgradering eller overbelastning.
Det er derfor viktig å være klar over at solceller er et elektrisk anlegg som skal driftes og vedlikeholdes deretter, og omfattes av den lovpålagte internkontrollen for bedrifter.
Link: Last ned veileder for brann- og redningsvesen.
Link: Lær mer om Solenergi og Solceller
Siden solcelleanlegg drives av den fotoelektriske effekten (med solen som energikilde) er det vanskelig å deaktivere solcelleanlegg i dagslys, med eller uten direkte solskinn. Det er derfor umulig å få hele anlegget spenningsfritt når det først er lyssatt. Disse egenskapene avviker fra vanlige strømkilder. I utgangspunktet er ikke dette et problem. Hvis man har en brann er det imidlertid viktig at brannvesenet vet om anlegget, og vet at prosedyrene for slukking i spenningssatte anlegg skal følges.
Tips, Les også: Hvorfor bruke solceller i Norge når vi har så mye annen fornybar energi?
Etter lagerbrannen i Vestby i 2017, der solcellepaneler installert på taket brant opp, har det vært en del presseoppslag om solceller og brann. Dette til tross for at solcellepanelene ikke forårsaket brannen eller påvirket et brannforløpet. Bildet viser Brannsjefen, Rune Larsen, som slukket brannen og Thor Christian Tuv fra FUSen.
Pressen laget en stor sak av brann og solceller, mange ble bekymret i etterkant.
Noen av presseoppslagene finner du her:
NRK: NRK fulgte brannen over flere dager
Brannen på Vestby har medført at solceller og brannsikkerhet blitt et stort tema i Norge. Det er blitt lagt ned og pågår fortsatt arbeid for å håndtere bekymringer og for å bli kjent med brannrisiko ved å installere solcellepaneler på bygg. Noe av en oppsummering av arbeidet som er gjort så langt kan man finne på Direktoratet for byggkvalitet sider. Solcelleteknologi og brannsikkerhet
I Brannvesenet, i Elektrobransjen og i Solenergibransjen jobber man tett sammen. Og, man er enige. De viktigste tiltakene for brannsikkerhet i bygg der det er installert solcellepaneler på tak eller fasade er
I andre land har man håndtert solceller og brannsikkerhet i mange år allerede. Nå bygges det opp rikelig med god kompetanse også i Norge og i Norden.
Også her i Norge kommer nå mer informasjon ut. Solenergiforeningen, Brannvesenet, Solklyngen og NELFO samarbeider om å lag en veileder. Veilederen kan lastes ned herfra så snart den er tilgjengelig.
Om Solenergi FUSen
Solenergi FUSen er Norges ledende bedrift for solcellepaneler og solenergianlegg til næringsbygg. Vi er en ingeniørbedrift som er rådgiver og en komplett solenergientreprenør.
Les mer om hva Solenergi FUSen leverer