Med det nye solcelleanlegget deres, et av Norges største, er det tydelig at Norges største matbutikk på nett satser tungt på bærekraft.

 

– Kjør på med solenergi! sier Kristin Thornes Woldsdal.

Norgessjefen i Oda er synlig begeistret der hun står på taket til deres nye lagerbygg på Liertoppen, omkranset av solcellepaneler i tusenvis. En ellers kald vinterdag ser ikke ut til å legge noen demper på stemningen, for Woldsdal nøler ikke med å anbefale andre bedrifter å følge etter.

– Det er mange økonomiske argumenter for det, men det er først og fremst et fantastisk bidrag inn i klimakampen. Jeg er helt sikker på at det kommer til å engasjere medarbeiderne hos dere, men også andre viktige interessenter utenfor selskapet. Så, det er bare å kjøre på! råder hun.

Så er det også blitt et imponerende skue, det snaut 19 000 kvm store bygget som skal huse Odas toppmoderne lager. Besatt med glitrende solcellepaneler, som til sammen vil levere over 1 100 000 kWh med solenergi per år, er satsingen godt synlig for de tusenvis av bilistene som daglig passerer dagligvarekjempen på Liertoppen.

 

– Kjør på med solenergi! Det er mange økonomiske argumenter for det, men det er først og fremst et fantastisk bidrag inn i klimakampen.

 

Kristin Thornes Woldsdal - Norgessjef i Oda

 

Forarbeidet avgjør resultatet

Et solcelleanlegg er en teknisk installasjon som skal dekke betydelige deler av bygningens energibehov. Det skjer ikke av seg selv; sluttproduktet skal forene fysikk, byggteknikk og lønnsomhet.

Men hvordan bør du egentlig gå frem? Spør du Morten Hotvedt, daglig leder i Eneo Eiendom AS, er nøkkelen å involvere fagspesialister, og å gjøre det fra første stund.

 

Fusen med fasade

 

– Vi brukte energirådgiverteamet til Malling & Co for å vite hva vi skulle spørre om. Det er ofte vanskelig å spørre riktig, sier Hotvedt. – Så lagde vi en beskrivelse og sendte den ut på anbud. Deretter hadde vi flere runder der vi sammenstilte og vektet anbudene, og bestilte da hos FUSen.

 

– Så lagde vi en beskrivelse og sendte den ut på anbud. Deretter hadde vi flere runder der vi sammenstilte og vektet anbudene, og bestilte da hos FUSen.

 

Da leverandøren var valgt, begynte FUSen med detaljprosjekteringen. Etter en energisimulering av bygget, ble det bestemt hvor mange paneler anlegget skulle ha, hvilken konfigurasjon de skulle stå i, og hvorvidt det var aktuelt med energilagring.

– I utgangspunktet skulle vi egentlig også ha batterier, men så viser det seg at vi klarer å bruke opp all strømmen selv, forteller Hotvedt. – FUSen har gjort en bra jobb med å være med oss på det vi har behov for i bygget, underveis også, selv etter at anbudet var signert.

– FUSen har gjort en bra jobb med å være med oss på det vi har behov for i bygget, underveis også, selv etter at anbudet var signert.

Se også [video]: Solceller fra FUSen ble «drømmeprosjekt» for KLP Eiendom

 

Oda sitt bygg med solceller fra Fusen

 

Et solcelleanlegg som virkelig monner

– Her på taket og fasaden har vi over 1400 kilowattpeak, det tilsvarer 4 000–5 000 paneler, sier Mats Brekke, byggeleder i Solenergi FUSen.

Bygningskroppen er nesten fullstendig dekket av paneler, i alle fall der det er solstråler å fange opp. Brekke sier dette er mye takket være prosjektgjennomføringen: FUSen fikk komme inn på et tidlig tidspunkt og gi råd om plassering av panelene i forhold til andre byggtekniske installasjoner.

– Skal man ha solceller på et bygg, ville jeg vært veldig opptatt av hva man trenger, og begynne å jobbe tidlig med FUSen som leverandør, bekrefter Hotvedt i Eneo Eiendom AS. – Ikke kom for sent på banen, men jobb tidlig med det. Da blir man også, som vi har blitt her, ferdig fire måneder før tiden. Det er veldig behagelig.

 

– Da blir man også, som vi har blitt her, ferdig fire måneder før tiden. Det er veldig behagelig.

 

Han anbefaler dessuten å være svært bevisst på hvor mye anlegget skal koste, ikke minst med tanke på at du kanskje selger strømmen videre til leietakere.

Les også: Er det smart å investere i solceller nå?

 

Kompetente partnere gir smidig gjennomføring

Solcelleanlegget til Oda er blitt en suksess takket være flere rutinerte aktører, som sammen har bidratt med hver sin spesialitet. Oda har vært en svært motivert sluttbruker, Eneo Eiendom AS er byggherre, Panelbygg har prosjektert og bygget selve bygget, Malling & Co har vært eiendomsrådgiver, og Solenergi FUSen har prosjektert og installert solcelleanlegget.

 

Gruppe bilde - alle ler

 

Etter å ha installert mange titalls solcelleanlegg over flere år, er Solenergi FUSen en rutinert samarbeidspartner for alle som utvikler eiendom. Det blir lagt merke til.

– Dette er en del av et stort byggeprosjekt med en enorm logistikk, så leverandøren må evne å tilpasse seg det store prosjektet. Så langt har det gått helt strålende. Nå er vi straks ferdige, så jeg tror også på en veldig god avslutning av prosjektet, sier Stein Randby, daglig leder i eiendomsforvalteren Malling & Co.

 

Thor Christian med Malling

 

Solenergi oppnåelig for alle

I store byggeprosjekter, som Odas lagerbygg på Liertoppen, er det ikke bare mye å håndtere rent fysisk. De innebærer også omfattende planlegging og koordinering. Solcelleanlegg er utbygginger som skal ha en lang driftstid. Alle små detaljer skal passe sammen slik at levetiden blir lang og driftskostnadene lave.

Klikk HER for å laste ned en sjekk-selv guide.

 

Montering av solceller på tak.

 

Derfor gjelder det å alliere seg med kompetente leverandører med den rette erfaringen. Da blir det en smal sak å gjøre et virkelig meningsfullt og lønnsomt tiltak for arbeidsplassen. Akkurat det får Thor Christian Tuv, daglig leder i Solenergi FUSen, erfare igjen og igjen. 

– Solceller er noe veldig mange kan skaffe seg. Når du gjør sånne grep vil du oppdage at alle i bedriften blir fornøyde med det. Det er ingen som ikke er glade for at slike tiltak blir gjort, sier han.


Nysgjerrig på solceller til din bedrift? Kontakt oss i dag, så tar vi en prat om hvilke muligheter du har.

 

Guiden for deg som vurderer solceller til næringsbygget.