Solcelleanlegget i Drammensveien 288 viser at KLP Eiendom gjør lurt i å satse på egen, fornybar energi.
På hjemmesiden til KLP Eiendom kan du lese at de «satser på bærekraft og samfunnsansvar». Det er jo enkelt å skrive noe sånt, men noe helt annet å gjøre det i praksis.
Den som besøker det 54 000 kvm store næringsbygget i Drammensveien 288, ser imidlertid at KLP Eiendom mener alvor med satsingen sin. De engasjerte nemlig FUSen og fikk installert 900 kvm med solcellepaneler, som i et normalår produserer cirka 110 000 kWh. Det tilsvarer det totale årlige strømforbruket til seks husstander. Se hva driftsjef i KLP Eiendom, Lars Kristoffersen sier om solceller på taket:
Første solcelleprosjekt på eksisterende bygg
Ettersom bygninger står for omtrent 40 prosent av energibruken i Norge, er det smart å benytte bygningsmassen til strømproduksjon. Da dekker du eget forbruk med ureist, grønn elektrisitet, samtidig som du frigjør kraft fra nettet. Denne kraften kan heller brukes andre steder, der tilgangen på fornybar elektrisitet er begrenset. Slik får vi alle en energimiks med lavere andel gass-, kull- og kjernekraft.
Derfor finner du solceller på flere av KLP Eiendoms bygg. Et eksempel er Fornebu S – som for øvrig var verdens første kjøpesenter til å oppnå BREEAM-klassifiseringens høyeste nivå «Outstanding».
Men de andre byggene i solporteføljen var nybygg. Drammensveien 288 ble det første eksisterende bygget KLP kledte med solcellepaneler. Og det byr på noen litt andre utfordringer.
Om KLP Eiendom
Kilde: klpeiendom.no |
Driften uberørt av byggeprosessen
Montering på et eksisterende næringsbygg i full drift, krever at man er minst mulig til bry. Boligeieren er nødt til å ivareta forpliktelsene sine overfor leietakerne. Derfor var Lars Kristoffersen lettet over at installasjonen ble gjennomført uten å forstyrre den daglige rytmen i bygget.
– Det skal ikke ikke gå utover leietakerne.
Lars Kristoffersen, driftssjef
– Vi har nesten ikke merket at de har vært her, forteller han. – Det er jo veldig viktig når man driver med litt større prosjekter at vi kan gjøre ting på eiendommene. Men det skal ikke gå utover leietakerne.
Knirkefritt samarbeid mellom KLP og FUSen
Det lønner seg å gjøre godt forarbeid, og den erfarne eiendomsaktøren tok ingen snarveier da de utredet prosjektet. Planene ble drøftet med tre kvalifiserte leverandører før de konkluderte med at FUSen var den rette for dem. I følge Lars gikk hele prosjektet som smurt.
– Det har gått smertefritt fra A til Å.
– Hva jeg kan si om FUSen, er vel at de har vært en innertier. Fra vi startet prosessen med å kalle inn de forskjellige leverandørene, til i dag, har det vært et drømmeprosjekt. Det har gått smertefritt fra A til Å. Det skyldtes ikke bare prisen, men også løsningen vi kom frem til sammen – og utføringen.
Kort vei fra bestilling til produksjon
Prosjektet ble bestilt våren 2019 og påbegynt umiddelbart etterpå. Fra byggestart tok det bare fire uker før de første kilowattimene ble levert i bygget. For en eiendomsaktør som er vant til årelange utbygginger, var det kanskje litt overraskende å se hvor fort det gikk å få opp et produksjonsklart anlegg.
– Det gikk veldig fort med selve installeringen, det var veldig imponerende, konstaterer Lars.
Høyt tempo, høy presisjon
– Vi ikke har sett dem så mye her i ettertid.
Det vil si at da fungerer ting.
For å få en optimal installasjon av solcelleanlegg, skal man gjøre riktige beregninger og simuleringer. En av fordelene med å bruke en erfaren leverandør, er at læringen fra alle de tidligere prosjektene kommer nestemann til gode. Så selv om solcelleanlegget i Drammensveien 288 ble bygget og igangkjørt etter kort tid, ble alt utført etter den høyeste, faglige standard.
– Siden starten i 2012 har vi bygget mange anlegg. Når vi jobber på kundenes bygg er det viktig å ikke forstyrre brukerne, samtidig som anleggene skal fungere godt i drift. Derfor der det meget gledelig at KLP kan bekrefte at vi lykkes, konstaterer Thor Christian Tuv, daglig leder i FUSen.
Hva som skjer etter installasjonen er også viktig. Leverandører som bygger anlegg av høy kvalitet, slipper å reise på serviceoppdrag støtt og stadig. De kan heller bruke tid på å bygge nye anlegg, og kunden opprettholder maksimal produksjon.
– Det som er veldig gledelig er at vi ikke har sett dem så mye her i ettertid. Det vil si at da fungerer ting, sier Lars.
Serviceavtalen holder anlegget i toppform
Likevel er det ikke mulig å komme helt unna vedlikehold. Alle slags tekniske anlegg trenger ettersyn, og FUSen sørger for periodisk oppfølging av utsatte komponenter. Det eneste kunden trenger å bidra med, er tak og fasade. KLP kunne overlate både prosjektering, bygging og periodisk vedlikehold til FUSen.
– De er veldig selvgående, og det er betryggende å vite at de har full kontroll.
Les mer: Forvaltning, Drift og Vedlikehold på solenergianlegg
Hindringer av den hyggelige sorten
Selv om prosjektet forløp knirkefritt, måtte FUSen ta litt ekstra hensyn til en av leietakerne: Tjelden Kjell (se video).
Alle var bekymret for Kjell, men uten grunn. Han fant seg en god plass for redet sitt og ble ikke forstyrret av utbyggingen. Redet med to egg vitner om at han (og presumptivt fruen) er i full drift.
Veien til fremtiden er brolagt med solcellepaneler
Drammensveien 288 blir neppe det siste solprosjektet til KLP Eiendom. Den ambisiøse eiendomsutvikleren har som mål å klimanøytralisere hele eiendomsporteføljen, bestående av bygninger og eiendom til en samlet verdi av nesten 70 milliarder norske kroner.
De er på god vei.
Vi i FUSen heier på KLP Eiendom og alle andre som satser på bærekraft. Fikk du med deg webinaret vi nylig hadde sammen med ASKO/NorgesGruppen om hvordan de lykkes med både business og klimaarbeid?