I Norge har vi lang tradisjon for å bygge i treverk. Trefasader i kombinasjon med ren solenergi skaper fremtidsrettede næringsbygg og boliger. Les videre og bli inspirert!

Etter noen år i skyggen, blir treverk nå mer og mer populært igjen til både næringsbygg og boligkomplekser. I Brumunddal demonstrerer blant annet verdens høyeste trehus at mulighetene er mange. Trebygninger er dessuten miljøvennlige og viktige for det grønne skiftet.

Solcellepaneler på fasaden gir god energiproduksjon, og det gir en tydeligere miljøprofil til et allerede bærekraftig trebygg. Her har vi samlet noen eksempler fra våre prosjekter som kan gi deg inspirasjon til trekledningen på bygget ditt. 

Spar Snarøya – solceller på fasaden til kjedens første miljøbutikk

Da butikkjeden Spar bygget sin første miljøbutikk i 2018, ønsket de seg solcellepaneler på fasaden for å produsere energi blant annet til butikkens LED-belysning. Panelene er montert med skjult innfesting i en mosaikk av plater i ulik størrelse. Samspillet med naturlig tre i fasaden og refleksjon av himmel og grønne trær i området gir et unikt uttrykk.

Spar snarøya
 

Haugerud i Oslo – gamle boliger ble nye med integrerte solcellepaneler

Haugerudsenteret 17–19 er et boligkompleks utviklet av Boligbygg sammen med blant annet Lindal Entreprenør og Filter Arkitekter. Prosjektet gikk ut på å oppgradere eksisterende boliger ved hjelp av nye vegger med bedre isolasjon. Integrert er også et solenergianlegg på totalt 4,5 kWp, med solcellepaneler montert direkte på fasaden.

Haugerudsenteret Solceller i Fasade

 

Verksbyen i Fredrikstad – ren energi overalt 

Verksbyen i Fredsrikstad er en ny, grønn bydel som drives av solenergi. Prosjektet inngår i Future Living-konseptet til vår partner Arca Nova-gruppen, som har bidratt til en ny standard for hva som kan gjøres og bygges. I Verksbyen finner du solceller både på flate tak, skrå tak og vegger, og bydelen består av 1500 nye boliger. Her kan du lese mer om Future Living og Verksbyen.

 

Verkshagen solceller på tak

Paneler i fasade Capjon

Ulsholtveien 31 i Oslo – arkitektenes favoritt med solceller

Den ideelle stiftelsen Betanien Oslo bygde i 2017 dette boligkomplekset sammen med innovasjonsprogrammet FutureBuilt. Ulholtsveien 31 på Furuset i Oslo er et sosialt boligprosjekt med førstehjemsboliger, og har totalt 72 kvadratmeter solpaneler på tak og 44 kvadratmeter på fasader. Totalt utgjør dette en effekt på 20 kWp. Førstehjemsboligene på Furuset vant Arkitekturprisen i 2017.

Ulsholtveien 31 solceller

Kiwi Elverum – miljøbutikk i trebyen med solenergi på tak og vegg

Miljøbutikken Kiwi Fjeldset i trebyen Elverum har en installert effekt på totalt 94 kWp, og har også et energilager for å lagre overskuddsstrøm som kan brukes på natten om sommeren. Anlegget er fra 2016 og har 700 kvadratmeter solceller på tak og fasade. Kiwi Fjeldset - Solcellefasade og ladestasjoner

Plusshuset i Randaberg – produserer mer energi enn det forbruker

Her er en kreativ variant! Familien Kolshus fikk bygget et plusshus der fasadene mot sørøst og sørvest er dekket av 60 kvadratmeter med solcellepaneler. Les den helt spesielle historien bak i Teknisk Ukeblad. Bygget ble ferdigstilt i 2016 og er utrolig nok inspirert av bobildesign.

Randaberg Plusshus

God, gammeldags norsk byggetradisjon gir et utmerket utgangspunkt for solcelleanlegg. Hvis du vil skape et miljøvennlig bygg som produserer energi, bør du vurdere solcellepaneler på trekledningen din.

Her kan du lese mer om fordelene ved å montere solcellepaneler på fasaden.