Du trenger ikke stor takflate for å investere i solcelleanlegg. Historien til ASKO Hedmark viser at paneler på fasaden faktisk produserer mer energi enn paneler på taket. 

Antallet solenergianlegg i Norge øker, særlig på næringsbygg med flate tak. Men visste du at solcellepaneler installert på fasaden også fungerer svært godt under norske forhold?

En solrik, kald og typisk norsk vinterdag kan nemlig være drømmeforholdet for solcelleanlegg på fasaden: Disse panelene fungerer best med lav sol, siden solstrålene da treffer dem nesten vertikalt. Refleksjoner fra snø og bygninger i nærheten øker dessuten produksjonen betydelig.

Her kan du lese mer om hvordan solcellepaneler fungerer under norske forhold.

Suksess for fasadepaneler i Brumunddal

Et kombinert system med solcelleanlegg på både fasade og tak er også mulig. Det har ASKO Hedmark i Brumunddal installert, og resultatene er gode. Målinger viser faktisk at solcellepanelene på fasaden produserer mer energi årlig enn panelene på taket. 

ASKO Hedmark bygget anlegget sitt i to trinn i 2017 og 2018. Bygningen har totalt 7000 kvadratmeter tak og 770 kvadratmeter fasade. Den installerte effekten er 1,6 MWp. Les mer om sammenhengen mellom kWp, kW og kWh. 

La oss ta en nærmere titt på forholdet mellom energi produsert av paneler på henholdsvis fasaden og taket til anlegget i Brumunddal.

Solceller som lager mye energiASKO Hedmark avsjekk

2020: Verdifull vinterenergi fra solcellepanelene på fasaden

Grafen nedenfor viser hvordan produksjonen var månedlig for ASKO Hedmark i 2020. Resultatene er soleklare:

 

ASKO Hedmark Månedlig 2020

Vi ser tydelig at solcellene på taket yter best i sommerhalvåret, når solen er på sitt høyeste. I vinterhalvåret er solen på sitt laveste, og da er det solcellene i fasadene som yter mest. Grafen viser også at månedlig energiproduksjon per m2 er mye høyere for fasaden i det kalde vinterhalvåret. Om vinteren koster strømmen mest, og derfor er energien fra fasaden ekstra verdifull.

La oss se på totalproduksjonen per m2 i hele 2020. Hvis vi deler mellom sommer- og vinterhalvåret, ser vi at fasadeanlegget produserte mest:

ASKO Hedmark Energi 2020

Produksjonen per m2 hele året for fasadesystemet var i 2020 8,8% høyere enn produksjon per m2 for takanlegget. I vinterhalvåret var produksjonen per m2 for fasadesystemet hele 124% bedre enn takanlegget.

2021: Rekord for fasadepanelene midt i strømsjokket

Siden 2021 har vi hatt uvanlig høye strømpriser. Samtidig viser målinger at produksjonen i fasaden til ASKO Hedmark var rekordhøy i januar og februar 2021, altså samtidig som strømprisene eksploderte.

Når vi sammenligner energiproduksjonen i januar og februar for årene 2018–2021, ser vi at 2021 lå hele 23% høyere enn snittet – og utrolige 46% høyere enn 2018:

ASKO Hedmark fasade 2018-21

(Merk: Alle tallene i denne bloggen er for ett år. Variasjonene fra år til år og måned til måned følges opp, og siden anlegget foreløpig er ungt, behøves flere års historikk før variasjonene kan kartlegges mer detaljert.)

Hva må du tenke på når du velger fasade?

Husk å tenke på himmelretningen: For at solen skal treffe fasadene godt om vinteren, er det best å velge fasader mot sør, sørøst eller sørvest. Anlegget på ASKO Hedmark står mot sørøst og sørvest. Hvis fasaden hadde vært direkte sørvendt, ville energiproduksjonen vært enda høyere.

Sjekk også at det ikke er skygge fra andre boliger eller trær, og at solen ikke går bak horisonten. 

Området foran fasadene gir reflekser som bidrar til energiproduksjonen. Når flatene er åpne, gir det mest refleksjon. Om vinteren gir en snødekket flate kraftige refleksjoner, og innstrålingen øker tilsvarende. 

Ikke glem at byggtekniske krav er viktig når man prosjekterer og monterer solcelleanlegg, og spesielt når man skal ha et solcelleanlegg i fasaden. Forskriftene for glass i fasader må oppfylles. Det er ikke alle paneler og monteringsmetoder man kan bruke i fasade – bruk kun paneler som er testet for fasadebruk. Bildet under viser fagfolk som monterer gode anlegg som varer lenge.

 

Solceller monteres i fasade og er flott å se på

 

Som du ser: Solenergi på fasaden produserer ikke bare mye energi, det ser flott ut i tillegg!

Les mer om inspirasjon til fasadeanlegg og hvordan du kan redde verden på en vakker måte.

Les også om hva du må tenke på ved drift og vedlikehold av solcelleanlegg.