Tre er et bærekraftig materiale i som brukes mer og mer også på næringsbygg og leilighetsbygg. I Norge er verdens høyeste trebygning på plass og viser at mulighetene er mange. Trebygg er miljøvennlige bygg og er viktige i det grønne skiftet. 

Solceller er med på å vise frem miljøprofilen til et allerede grønt trebygg. Her er noen eksempler fra FUSen sine prosjekter som kan gi deg inspirasjon til trekledningen på bygget ditt. 

Spar Snarøya - Solceller på vegg gir fasaden et unikt uttrykk

Her er Solcellepaneler på fasaden montert med skjult innfesting i en mosaikk satt sammen av paneler i ulik størrelse. Samspillet med naturlig tre i fasaden og refleksjon av himmel og grønne trær i området gir et unikt uttrykk for Spar sin første miljøbutikk i Norge. 

Spar snarøya
 

Haugerudsenteret 17-19 i Oslo - Gamle boliger blir nye

I dette innovative prosjektet er utviklet av Boligbygg sammen med bl.a. Lindal Entreprenør og Filter Arkitekter. Prosjektet viser en metode for oppgradering av eksisterende boliger med nye vegger med bedre isolasjon og integrert solenergi. Solenergianlegget er totalt 4,5 kWp med solceller på fasade, installert i 2018. Prosjektet er presentert hos Norske Arkitekters Landsforbund

Haugerudsenteret Solceller i Fasade

 

Verksbyen i Fredrikstad - Ren energi overalt 

FUSen er partner i Future Living-konseptet til Arca Nova gruppen. Boligprosjektet i Fredrikstad er en ny, smart og grønn bydel med utbygging på 1500 boliger. Her kan du lese mer om prosjektet, det inneholder alt. Arca Nova har her skapt en ny standard for hva som kan gjøres og bygges.

Her er solceller på flatt tak, solceller på skrått tak og solceller på vegg. Alt i en skjønn forsamling og med fremtidens boligstandard, levert i dag.

Verkshagen solceller på tak

Paneler i fasade Capjon

Ulsholtveien 31 i Oslo - Arkitektenes favoritt med solceller

Stiftelsen Betanien Oslo bygget i 2017 sammen med FutureBuilt dette boligprosjeket med 72 kvadratmeter solpaneler på tak og 44 kvadratmeter på fasade. Totalt 20 kWp installert effekt.

Førstehjemsboligene på Furuset i Oslo vant Arkitekturprisen 2017.

Ulsholtveien 31 solceller

Kiwi Fjeldset i Elverum - Nyskapende butikk

Anlegget fra 2016 har 700 kvadratmeter solceller på tak og fasade. Butikken i trebyen Elverum har en installert effekt på totalt 94 kWp og har også et energilager for å lagre overskuddsstrøm som kan brukes om natta om sommeren.Kiwi Fjeldset - Solcellefasade og ladestasjoner

 

Plusshus i Randaberg - produserer mer energi enn det forbruker

Her er en kreativ variant med sørøst og sørvest fasadene dekket med 60 kvadratmeter solcellepaneler. Les i Teknisk ukeblad den helt spesielle historien bak.  Bygget ble ferdigstilt i 2016 og er utrolig nok inspirert av bobil.Randaberg Plusshus

Trekledning og solceller i fasaden 

Norge har en lang tradisjon med å bygge trebygg som varer lenge. Nå kan en god tradisjon og ren solenergi settes sammen til gode bygg. Erfaringene her viser at trekledning og solceller kan brukes sammen, og gi et miljøvennlig bygg som produserer energi.