Solcellepaneler med Innos Weightwatcher snøsmeltingHar du et næringsbygg hvor snøen samler seg opp på taket? Da er det viktig å vite at alle bygg fra før år 2000 må man kunne måke.

Nå kan du enkelt bruke solcellepanelene til å fjerne snøen. Helt enkelt. Her er en video fra åpningen av anlegget på Downtown Kjøpesenter i Porsgrunn.

Last ned webinar om snøsmelting med solceller

Citycon DownTown solceller snøsmelting

I tillegg til å måke snøen har du alltid at solcellene lager ren energi resten av året. Ren energi som produseres på egen eiendom har også andre fordeler, som at energiklassifiseringen forbedres

Hvorfor ikke legge solceller på taket som kan produsere kraft om våren, sommeren og høsten, og som kan brukes som varmekabler om vinteren?

Snøsmelting med solcellepaneler

Innos AS har sammen med Fusen laget en teknologi kalt WeightWatcher. Snøsmelting med WeightWatcher er unikt i verdenssammenheng, og hvor anlegget sender energi tilbake til solcellepanelene når man ønsker å smelte snø.

På Youtube ser du hva som skjer: WeightWatcher på Youtube

WeightWatcher kan smelte 50kg/m2 på mindre enn 24 timer. Energibehovet for å smelte 1 kg snø avhenger av avgitt varme fra omgivelsene, temperaturen i luften og snøens tilstand. Når har anlegget blitt benyttet i flere vintre, og inklusive vintre med mye snø. Erfaringene viser at systemet virker som det skal. 

Et anlegg på 1800m2 kan typisk smelte bort 8-10 tonn snø i timen. Tenk deg hvilken innsats som skal til for å måke bort tilsvarende mengder?

Gamle Bygg, fra før år 2000, er for svake og må måkes

Pass på alle som har gamle bygg. Før år 2000 var byggene dimensjonert for lave snølaster, og kravet er at man må opp for å måke taket manuelt når det kom mye snø. Næringsbygg bygget før 1970 har en takdimensjonering som er så lav som 150 kg/m2, og de må passes godt på.

Eksempel på snølastkrav er Oslo med 350 kg/m2, Kristiansand med 400 kg/m2 og Tromsø med 600 kg/m2. Med dagens timekostnader og krav til helse, miljø og sikkerhet så er snømåking på tak en vanskelig og dyr jobb.

Overflatetemperaturen på jorden har økt med cirka 0,8C siden 1980 (kilde climate.nasa.gov). Når klimaet blir litt varmere, så vil snøfallene ofte bli litt våtere og litt større på grunn av mer fordamping. Dette setter store krav til bygningseiere. I mange kommuner burde kravene vært økt, uten at det er gjort.

Solenergianlegg smelter snøen

Et alternativ til å bygge nytt kan derfor være å forlenge levetiden på et eksisterende bygg ved å installere snøsmelteanlegg, samtidig som man produserer egen solkraft i sommerhalvåret. Institutt for Energiteknikk og Universitetet i Oslo har undersøkt og forsket på Innos Weightwatcher og resultatene er gode. I tillegg til forskningen har WeightWatcher nå flere år med driftserfaring på forskjellige bygg, og fornøyde kunder.

Genialt, ikke sant? Vi sier at "Snow removal is a no-brainer" for å forklare løsningen til kunder utenfor Norge. 

Last ned en presentasjon med detaljer om Weightwatcher-konseptet her:

Last ned gratis presentasjon om Weight Watcher