Page Title Here

Below is a list of all the blog posts you are posting that your
visitors might be interested in...

Er det smart å investere i solceller nå?

solceller-artikkel

De fleste er enige om at det haster å gjøre miljøtiltak. Svært mange investerer nå i solceller, men teknologien utvikler seg hele tiden. Burde du ta grep nå, eller vente?

Et godt solcelleanlegg lever i 30 år eller mer. Det er utvilsomt en av styrkene til teknologien, men for noen kan det også vekke usikkerhet. For hva om bransjen utvikler seg så hurtig at anlegget ditt blir akterutseilt etter bare noen år?
 
Usikkerheten er forståelig, men når du blir kjent med teknologien vil du se at det er liten grunn til bekymring.
 

Solceller er allerede en god investering

Solcellepaneler har falt dramatisk i pris de siste 10–15 årene. Kombinert med jevnt høye strømpriser og et samfunn som trenger all den fornybare energien det kan få, gir solcelleanlegg god avkastning for de rette byggene.

Skal du gjøre en komplett beregning for investering i solenergi, må du gå skikkelig inn i detaljene, som i denne artikkelen. Du kan også gjøre en forenklet beregning, der du summerer alle kostnader og deler på all energien som blir produsert.

For et velegnet bygg vil investeringen i et solcelleanlegg koste cirka 0,40–0,75 kr/kWh. Innkjøpt strøm, derimot, koster mer og noen ganger mye mer. Husk at når du kjøper strøm fra nettet legges det på nettleie og el.avgifter. Dette regnestykket viser at det er mulig å få kostnadene for strøm mye ned, ved å benytte solenergi. 

I tillegg vet vi at omdømme blir viktigere og viktigere. En bedrift som er en del av løsningen vil ha sterkere appell overfor kunder, arbeidstakere og leverandører. Solcelleanlegg er et av de raskeste og mest tydelige tiltakene man kan tenke seg.

 

Det kommer ikke noe helt nytt med det første

I Norge gjorde solceller sitt store inntog hos hyttefolket på 80-tallet. Mange av disse panelene står og produserer energi den dag i dag.

Selv om det så klart har skjedd forbedringer siden den gang, er panelene i bunn og grunn basert på samme teknologi. Det finnes ulike varianter, men praktisk talt alle har silisium som grunnmateriale. Gjennom flere tiår har man forsket intenst på å maksimere potensialet i teknologien, og har nådd høye nivåer på effektiviteten.

Verden er i utvikling, og små forbedringer kommer støtt og stadig. Det vil være tilfelle uansett når du velger å investere i solceller – eller hvilken som helst annen teknologi. Samtidig er industrien som forsker, utvikler og produserer solceller blitt så stor at det er vanskelig å se for seg at helt andre teknologier brått klarer å bli konkurransedyktige.

En av hovedfordelene med dagens teknologi er nettopp at den har så lang fartstid. Når teknologien har bevist sin ytelse over mange år, gir det tillit. Dermed vet vi av erfaring at panelene dine vil opprettholde høy produksjon gjennom hele anleggets levetid.

solceller


Se til de største aktørene

Profesjonelle og store selskaper som for eksempel Fabritius, Møller Eiendom, Entra, NorgesGruppen og KLP Eiendom har for lengst sett verdien i solcelleanlegg. De har derfor flere installasjoner i porteføljene sine.

Over halvparten av de topp 20 eiendomseiere i Norge har allerede solceller montert. Slik gjør de en innsats for klima og miljø og sparer samtidig strømutgifter.

For eksempel har KLP Eiendom et næringsbygg på 54 000 kvm i Drammensveien. Dette har de fått dekket med 900 kvm solcellepaneler, som produserer 110 000 kWh. Det som tidligere var et helt passivt takareal, genererer altså fornybar energi tilsvarende årsforbruket til seks vanlige husholdninger.

Hos ASKO Oslofjord finner vi samme tilnærming, bare i enda større skala. 6 616 solcellepaneler brer seg ut over 13 000 kvm. Produksjonen vil normalt være på cirka 1 600 000 kWh/år, nok til å fullade drøyt 20 000 Tesla Model 3.

Også internasjonalt ser man at de største selskapene allerede har investert i solenergi. Google, Apple, Amazon, Target og Walmart har alle solkraft som et av sine viktigste tiltak for å nå ambisiøse klimamål.

Det er ikke alt man trenger eller bør kopiere fra store virksomheter, men de har ofte en god nese for de rette tiltakene. Hadde det vært smart å vente på det neste kvantespranget innen solcelleteknologi, kan du være viss på at de store aktørene hadde gjort nettopp det. Fasiten er at de bygger ut solenergi i stor skala.

 

Du taper på å vente

Tak uten solcellepaneler produserer ingenting. Det er uheldig, da du gjerne går glipp av verdifulle soltimer. Som Terje Melaa i Scatec uttalte i et tidligere intervju vi gjorde: – Tapt produksjon er tapt for evig og alltid.

Du behøver ikke å frykte å gjøre feilgrep som følge av at teknologien ikke er god nok allerede. Minst like viktig er produksjonen du går glipp av mens du venter. Den er høyst reell, den dag i dag.

Sist men ikke minst - Når du tar aksjon og gjør miljøtiltak så er du en av de mange som bidrar til fremtiden.

 

Asko/NorgesGruppen var her og forklarte hvordan de lykkes med både business og klimaarbeid. Gikk du glipp av webinaret? Se opptaket her.

Tagger: Økonomi

Thor-Christian Tuv
Skrevet av Thor-Christian Tuv on Jun 6, 2023 12:00:00 AM